Saturday, June 16, 2012

Guo Chong


Bahan-bahan:

1. Daging babi dipotong persegi 4

2. Beras Pulut 5kg

3. Sosej (Jika perlu)

4. Kaulat/bulat putih2

5. Mi dao/Kacang

6. Tung gua/ Kulat


7. Udang kering kecil

8. Bawang Putih & Merah
9. Herb's N Food/ 5 spicy powder

10. Sos Tiram Cap Panda

11. Kicap Soya cair & Pekat

12. Daun guo chong













Cara-cara:


1. Babi letak garam, kicap pekat & kicap cair, garam sedekit. Gaul dan biarkan selama 1-2jam.


2. Rebus kaulat sehingga kembang 10-20min, jangan buang lebihan air setelah rebus, biarkan air meresap ke dalam kaulat,  kemudian goreng.  Gorengkan bawang merah, letak kaulat tadi, sos tiram cap panda, garam dan ajinamotor. Pastikan ia mempunyai rasa masin yg secukupnya. 


3. Goreng Bawang puti dan letak tung Gua/kulat, sos tiram cap panda.


4. Goreng minyak, letak 2 sudu gula, gaul sehingga sebati dan tunggu sehingga keluar buih2 & kelihatan merah2. Kemudian letak bawang putih & merah. Gaul sehingga keluar wangi kemudian letak daging babi tadi. Letak garam dan ajinamotor,  kaulat/bulat putih2, kicap cair. Goreng sehingga kering. 


5. Rendamkan beras pulut semalaman. Keesokan pagi keringkan guna tempirai. Letak minyak dalam kuali, bwang merah & putih, udang kering kemudian gaul sehinnga keluar bau. Letak beras pulut, letak garam, ajinamotor, kicap cair, kicap soya pekat. Rasa mau cukup masin.


No comments :